Esimerkkejä vierailuista

Voimalaitos lämpövoimakoneena

Martinlaakson lukiossa on käynnissä fysiikka 2 -kurssin oppitunti. Edellisellä tunnilla on aloitettu lämpövoimakoneen käsittely ja tällä tunnilla aiheeseen syvennytään voimalaitoksen toiminnan näkökulmasta.

Luokan eteen on viritetty jalustallaan seisova web-kamera ja opettajan pöydälle konferenssimikrofoni. Vantaan Energian voimalaitoksen kehityspäällikkö Pekka Karjalainen on etäyhteydellä vierailemassa opettaja Sanna Lehtamon oppitunnilla.

Sanna Lehtamo

Vierailu kestää noin 30 minuuttia ja sen aikana Karjalainen kertoo muun muassa Martinlaakson voimalaitoksen sähkön tuotantoprosessista ja voimalaitoksen hyötysuhteesta PowerPoint-esityksen avulla. Asiantuntijan esityksen jälkeen opiskelijat innostuvat kyselemään Karjalaiselta erityisesti tulevaisuuden energiamuodoista.

– Vierailu sopi tunnille mielestäni hyvin, koska fysiikassa on käsitteitä ja malleja, joiden käytännönläheisyys vaatii selventämistä. Lukion fysiikan 2 -kurssin tunnilla käsiteltiin lämpövoimakoneita ja voimalaitoksen työntekijän esittämät asiat konkretisoivat ja tukivat muun muassa oppikirjan tekstiä sekä opetusta lämpövoimakoneen toimintamallin läpikäymisestä, toteaa Lehtamo.

Virtuaalivierailu

Asiantuntija esitti vierailun aikana Powerpoint-esityksen.

– Pienellä viilauksella tekisin tämän uudelleen ja aion hyödyntää jatkossakin. Myös ulkopuolisilta tahoilta tulee viestiä siitä, että lukion pitää tulla lähemmäksi muun muassa työelämää. Virtuaalivierailu oli myös kurkistus työelämään ja samalla ”opoilua”, kuvailee Lehtamo virtuaalivierailun hyötyjä oppitunnillaan.

Vantaan_energia

Opiskelijat tutustuivat etukäteen yritykseen, josta asiantuntija tuli vierailulle.