Ohjeet

Miten muodostan etäyhteyden virtuaalista asiantuntijavierailua varten? Tälle sivulle on koottu tekniikkaan liittyviä ohjeita.

Laitteet

Asiantuntija tarvitsee virtuaalivierailua varten internetyhteydessä olevan tietokoneen, webkameran sekä mikrofonin. Webkamera ja mikrofoni ovat usein integroituina kannettaviin tietokoneisiin. Kuulokemikrofoni, eli headset, on myös kätevä vaihtoehto tietokoneen ääressä esiintyvälle asiantuntijalle ja yleensä se myös parantaa äänenlaatua. Irralliset, USB-porttiin kiinnitettävät webkamerat ovat myös edullisia ja parantavat kuvanlaatua. Niiden avulla on helppo esitellä esimerkiksi yrityksen tiloja.

Luokassa on vastavuoroisesti oltava myös internetyhteydessä oleva tietokone, webkamera ja mikrofoni. Asiantuntijan kuva heijastetaan datatykillä valkokankaalle. Asiantuntija taas näkee omalta näytöltään oppilaat, joiden kanssa hän keskustelee. Myös luokassa voidaan käyttää kannettavaan tietokoneeseen integroitua kameraa ja mikrofonia, mutta oppilaiden kuvan ja äänen välittäminen asiantuntijalle saattaa silloin olla hankalaa. Edullisilla webkameroilla on mahdollisuus liikutella kuvaa helposti ja esitellä koko oppilasryhmää.

Oppilaiden kysymykset ja kommentit kuuluvat paremmin asiantuntijalle konferenssimikrofonin kautta. Ne ovat hieman hintavampia, noin 100-800 euroa mallista ja ominaisuuksista riippuen. Myös joihinkin webkameroihin on integroituna mikrofoni.

 

Etäyhteysohjelma

Koulun vastuulla on päättää käytettävästä etäyhteysohjelmasta. Virtuaalivierailujen toteuttamiseen voidaan käyttää muun muassa Adobe Connect-, Skype- tai Skype for Business- sekä Google Hangouts -etäkokousohjelmaa. Streaming-palvelut kuten Facebook Live tai Periscope tarjoavat myös uusia mahdollisuuksia vierailujen järjestämiseen. Ohjeita erilaisten etäyhteysohjelmien käyttöön löydät täältä.

Koulujen TVT-vastaavien lisäksi lisätietoja, apua ja ohjeistusta antaa Taloudellinen tiedotustoimisto TATin yhteyshenkilö.